Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣHΣ 2013

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣHΣ 2013
 Για τις αποδείξεις του οικονομικού έτους 2013 της χρήσης δηλαδή του 2012 και για να μας καταλαβαίνουν όλοι εννοούμε εκείνες τις αποδείξεις που μαζέψατε μέσα στο 2012 και θα τις δηλώσετε με την φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί μέσα στο 2013 είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε το 25% του καθαρού εισοδήματος που δα δηλώσουμε για να μην μας επιβληθεί η ποινή του 10%.
Στην ερώτηση αν πρέπει όλοι να μαζέψουμε αυτό το 25% η απάντηση είναι ότι εξαιρούνται:

α) οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπάλληλοι του Υπουργείου εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες,
β) όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας,
γ) οι φυλακισμένοι και
 δ) οι κάτοικοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα (90%) τοις εκατό του συνολικού εισοδήματός τους. Στην ερώτηση ποιο είναι το όριο του εισοδήματος που σταματάει να υπολογίζεται το 25% για τις αποδείξεις η απάντηση είναι 60.000 ευρω. Το 25% στα 60.000 είναι 15.000 οπότε για τα φορολογούμενα εισοδήματα 60.000 ευρω και άνω το μέγιστο των αποδείξεων θα είναι 15.000.
 Στην ερώτηση ποιες αποδείξεις πρέπει να υπολογίσω από αυτές που έχω μαζέψει η απάντηση είναι ότι δεν πρέπει να μαζέψεις τις παρακάτω κατηγορίες αποδείξεων οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη: α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.
 β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κλπ.
γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κλπ.
 δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων. Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια. Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων».
 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ forologiki-dilosi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: